Blog

30 stycznia 2020

10 potraw kuchni francuskiej, czy odważysz się spróbować?

10 potraw kuchni francuskiej, czy odważysz się spróbować?
Podróżowanie to poznawanie innych kultur wszystkim zmysłami. Oglądamy niesamowite zabytki, słuchamy lokalnej muzyki, dotykamy piasku,  wiekowych murów, grzejemy się w słońcu, chłodzimy w wodzie i smakujemy.
Smakujemy nowe potrawy, poznajemy  esencjonalne aromaty. Próbowanie regionalnych dań zbliża nas bowiem do zrozumienia miejsca, w jakim jesteśmy. A gdzie szukać bardziej intrygujących smaków jak nie w tajemniczej Francji? Zapraszamy na kulinarną, francuską przygodę!
 

1. Bouillabaisse, czyli połam język na zupie

 
Niech  nie zniechęci Cię nazwa, którą trudno wymówić. Pod nią kryję się prawdziwy francuski rarytas w postaci zupy rybnej! Jej sława obiegła cały świat, a sama potrawa wywodzi się z okolic historycznego miasta Marsylia. To nie jest zwykła zupa, bo do jej przygotowania potrzebne jest mnóstwo gatunków ryb, najlepiej nie mniej niż ich pięć różnych rodzajów. Drugim kluczowym składnikiem jest szafran oraz chrupiąca, czosnkowa grzanka z kropelką sosu Rui.


2. Słone cukierki

 
Nasza kolejna propozycja na liście kulinarnych podbojów kuchni francuskiej to cukierki z wołowiną. Można ich spróbować w okolicach Lyonu, gdzie z ich produkcji słynie okoliczne opactwo trapistów. Do ich przyrządzenia wykorzystuje się cukier, miód, pomarańcze, konfiturę z pigwy i wspomnianą wcześniej wołowinę. To niezłe połączenie smaków dla odważnych i porządny zastrzyk energii, zwłaszcza przy intensywnym zwiedzaniu. Zdecydowanie pozycja dla ciekawskich.
 

3. Wszyscy kochamy placki

 
Jak świat długi i szeroki, każda kuchnia ma do zaproponowania smakowite wypieki. Nie inaczej jest w przypadku kuchni francuskiej. Jeśli nie skusił cię cukierek z wołowiną w ramach małej przekąski to może przychylniej spojrzysz na quiche lorraine? Mowa o placku lotaryńskim, który cieszy się największą popularnością w północno-wschodniej Francji. Klasyczny placek jest wypiekany na bazie boczku, szynki, tartego sera, śmietany i jajek. Wariacji jest jednak znacznie więcej np. z kozim serem, cukinią czy bakłażanem.
 
quiche lorraine 
 

4. Francuski gulasz kojarzony z sympatycznym szczurem

 
Czy słyszałeś może taką nazwę jak ratatouille? Potrawa ta cieszy się niekwestionowaną sławą w całej Francji, a popularności na skalę światową nadała jej zwariowana bajka Disneya o tym samym tytule.  Ratatouille to nic innego jak warzywny, aromatyczny gulasz. Znajdziesz w nim bakłażana, cukinię, cebulę, czosnek, paprykę oraz fenomenalne pomidory. Potrawa jest bezmięsna, ale gwarantujemy, że nasyci nawet te najbardziej wygłodniałe brzuchy!
 

5. Mule – klasyka francuskich potraw

 
Od południa do północy, ze wschodu na zachód, Francja uwielbia mule i zajada się nimi na potęgę. Nic dziwnego skoro Francuzi mają do nich tak łatwy dostęp. Największe hodowle tych przepysznych owoców morza znajdują się przede wszystkim w Bretanii i Normandii, a sposobów na ich przyrządzenie jest całe mnóstwo. Można je przygotować w mleku kokosowym, curry, czy w towarzystwie dojrzewających serów. Jeśli jednak chcesz posmakować klasyki, to polecamy ci mule w białym winie z dodatkiem świeżego czosnku oraz pietruszki.
 
mule 

6. Francuska kontrowersja

 
Mowa rzecz jasna o żabich udkach oraz ślimakach.  We Francji to dania na porządku dziennym, niewzbudzające większych emocji, ale Polacy nadal podchodzą do nich z rezerwą. Zapewniamy jednak, że nie ma się czego bać. Ślimaki w swojej tradycyjnej formie, czyli po burgundzku, są podawane z masłem czosnkowym. Brzmi apetycznie, prawda? Z kolei żabich udek możesz skosztować w towarzystwie czerwonego lub białego wina, zapiekane w ziołowej panierce. Smacznego!
 

7. Serowe szaleństwo

 
Nie można powiedzieć, że próbowało się francuskich smaków bez skosztowania regionalnych serów. I chociaż lista tych, które warto zdegustować, jest długa my polecamy szczególnie ser Brie de Meaux, nazywanego królem francuskich serów. Charakteryzuje go łagodny smak oraz specyficzny zapach, przypominający pieczarki. Swoją sławę zdobywa już od średniowiecza i wciąż wprawia w zachwyt największych miłośników sera.
 
sery framcuskie 

francuskie sery

8. Jak smakuje prawdziwy calvados?

 
Do tylu sycących dań idealnie będzie pasować lampka calvadosu. Mowa o alkoholowym napoju wyrabianym z owoców. Trunek ten wytwarza się od XVI wieku i do jego produkcji wykorzystuje się  przede wszystkim przefermentowany moszcz jabłkowy. Stąd calvados ma wytrwany smak, w którym wyraźnie wyczuwalna jest nuta tych jesiennych, pachnących owoców. Francuzi traktują trunek jako lekarstwo na trawienie, a także lek, dzięki któremu wzmaga się apetyt.
 
sklep z calvadosem 
calvados

9. Bajkowe słodycze na deser

 
Zielone, różowe, niebieskie, żółte, fioletowe i czerwone!  Kolorów makaroników jest cała gama i w każdym z nich znajdziecie pyszny, rozkosznie słodki krem. I chociaż składniki do wykonania tego ciasteczka przełożonego masą lub konfiturą, nie są wyszukane, to upieczenie go wcale nie jest takie proste. Sztuką jest, aby ciasto było lekkie i troszeczkę się ciągnęło po jego przegryzieniu. Z kolei smak makaroników zależy wyłącznie od wyobraźni cukiernika. Mogą być truskawkowe, kawowe, pistacjowe, jagodowe, czekoladowe, pomarańczowe, malinowe czy waniliowe. Jaki jest twój ulubiony?
 
makaroniki 

10. Smak tkwi w prostocie

 
Jest słodko, więc zasłodzimy się jeszcze bardziej. Jeśli francuskie makaroniki nie są ci obce, koniecznie spróbuj prawdziwego, francuskiego kremu brulee. Do jego przygotowania potrzebna jest śmietanka, żółtka, odrobina wanilii  i cukier. Niepozorne składnik, z których powstaje wykwintny, francuski deser.  W jego przygotowaniu kluczowa jest jednak chrupiąca skorupka z karmelizowanego cukru. To ona sprawia, że krem brulee jest tak wyjątkowy. Można go podawać w towarzystwie sezonowych owoców.
 
krem brule
 
 
Mamy nadzieję, że dzięki naszym kulinarnym propozycjom nabrałeś smaku na Francję. My nie mamy wątpliwości, że  ten różnorodny kraj to prawdziwy raj dla podniebienia! Sprawdź nasze kempingi we Francji i już dzisiaj zacznij planować swoją kulinarną podróż po framcuskich smakach!
 
 
 
owoce morza
 

Dołącz do naszej grupy dyskusyjnej na Facebooku tutaj

 
 

Zostaw komentarz

 

Ostatnie wpisy

10 powodów, dla których warto wybrać camping zamiast hotelu

Wakacje na campingu bez wątpienia mają to „coś”. Smakują wolnością, swobodą, beztroską, pachną lasem rozciągającym się z tyłu campingowego domku, kolacją przygotowywaną na grillu, świeżymi owocami kupionymi na targu, zachwycają cała paletą dźwięków natury, śmiechem dzieci, szumem pobliskiej plaży i przyciągają co roku jak magnes, dając nieograniczone możliwości i całą paletę doznań. Wystarczy raz doświadczyć campingowej sielanki, by przepaść na dobre. Bo jak porównać śniadanie na tarasie mobile home’u pod rozłożystymi palmami do głośnej, hotelowej restauracji? Jak nie pokochać leżaka przed domkiem i wieczornego oglądania gwiazd z lampką wina w towarzystwie najbliższych? Jak nie zostać prawdziwym fanem biegania boso po trawie, wsłuchiwania się w śpiew ptaków każdego poranka, czytania książek przed własnym mobile home’em w przyjemnym cieniu drzew? 

Dolina Loary - campingi, zamki i wino!

Zamki nad Loarą są jedną z najpopularniejszych francuskich atrakcji. Nic dziwnego! W Dolinie Loary znajduje się ponad 300 zamków i pałaców.  Dodatkowo czekają tu na Was wspaniałe wina (polecamy odwiedzenie paru lokalnych winnic), urocze małe wioski, historyczne miasta, zielone ogrody i piękne trasy rowerowe (najpopularniejsza- La Loire à Vélo, biegnie wzdłuż rzeki od Cuffy do Saint-Brevin-les-Pins). Dolina Loary nazywana „Ogrodem Francji” słynie też z pysznych warzyw i owoców, takich jak szparagi, jabłka czy truskawki oraz doskonałej kuchni. Le Val de Loire to nie tylko idealne miejsce na relaksujące wakacje połączone ze zwiedzaniem- nasi klienci lubią też zatrzymywać się tu na parę dni w drodze na camping nad Atlantykiem. Sprawdźcie nasze pomysły na nocleg w Dolinie Loary!

Wakacje z dzieckiem na kempingu

Co dzieci kochają najbardziej? Swobodę, przestrzeń, słońce i wodę! Poznawanie świata to fantastyczna przygoda, zwłaszcza jeśli można go doświadczać wszystkimi zmysłami. Kemping to prawdziwy raj dla małych amatorów wrażeń i szalonej zabawy. Można tu własnymi stopami poczuć rosę na trawie, przesypywać bez końca drobny piasek na plaży, zachwycić się zieloną jaszczurką na kamieniu, zebrać bukiet letnich kwiatów dla mamy, oddać się tańcu na wieczornych animacjach czy poznać wielką sztukę jazdy na rowerze. Dzień na kempingu to prawdziwa eksplozja niezapomnianych doznań, emocji, kolorów, smaków i dźwięków natury. 

W małym początek wielkiego czyli czym są hiszpańskie tapas

Małe, fantazyjne, pachnące, ciągnące się, chrupiące, rozpływające się w ustach, wypchane warzywami, owocami morza, doskonałymi wędlinami lub serami, serwowane na zimno lub ciepło, w formie kanapeczek, szaszłyków czy mini-zapiekanek … ach, na samą myśl o tych pysznych przekąskach mam ochotę wrócić na hiszpańskie wybrzeże. Pyszne  tapas, obok flamenco, sjesty, sangrii, paelli czy cavy na stałe wpisały się w element hiszpańskiej kultury. Trudno wyobrazić sobie poznanie prawdziwej Hiszpanii bez wizyty w jednym z barów serwujących tapas, które w towarzystwie wina czy piwa zabierają smakoszy w ekscytującą podróż po lokalnych smakach.

Piłka nożna, jedzenie i niedokończona bazylika. Viva Barcelona!

Fenomenalne jedzenie, niepowtarzalny klimat i boska pogoda. Barcelona kusi, intryguje i fascynuje, a co roku odwiedza ją około 8 milionów turystów. Miasto można zwiedzać praktycznie przez cały rok. Nawet jeśli odwiedziliście Barcelonę sto razy, to zapewniamy cię, że za sto pierwszym znajdziesz w niej coś nowego!

Moje wakacje na kempingu Playa Montroig w Hiszpanii

Zastanawiając się nad wyborem kempingu na zeszłoroczne wakacje mieliśmy mały dylemat. Czy znów wrócić do naszych ukochanych Włoch czy tym razem spędzić je w innym kraju? Po krótkiej naradzie rodzinnej, zapadła decyzja, że tym razem pojedziemy do Hiszpanii na kemping Playa Montroig na wybrzeżu Costa Dorada. Rezerwacja została zrobiona i jedyne co nam pozostało to odliczanie dni do naszego wyjazdu w lipcu.

5 najlepszych campingów w Hiszpanii

Niekończące się piaszczyste plaże, gorące słońce, zabytki Barcelony i przepyszne tapas serwowane w towarzystwie chłodnej sangrii….. Czy jak my, marzycie o wakacjach w Hiszpanii? Jeśli tak, to przygotowaliśmy dla Was małą ściągę z naszymi najlepszymi campingami! Ceny campingów w Hiszpanii są wyjątkowo korzystne i na pewno każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie! Camping na Costa Dorada, camping na Costa Brava… Nawet na hasło: „camping Barcelona” będziemy mogli zaproponować Wam parę ośrodków położonych wyjątkowo blisko tego wspaniałego miasta. Ale na razie skupmy się na naszej starannie przygotowanej liście - oto najlepsze, najchętniej przez Was wybierane pola kempingowe w Hiszpanii!

Wakacje na Costa Verde - co zobaczyć?

Dziś zabieramy Was na zachodnie wybrzeże Półwyspu Iberyjskiego i pokażemy, jak spędzić czas  na Costa Verde. Wybierzcie wakacje na campingu Playa Joyel, a do Waszej dyspozycji będą piękne piaszczyste plaże, klimatyczne nadmorskie kurorty, imponujące muzea, pełne bujnej roślinności parki krajobrazowe  i majestatyczne, górskie widoki. W tych pięknych okolicznościach przyrody spędzicie niezwykłe wakacje i z pewnością naładujecie baterie.