Blog

1 marca 2020

W małym początek wielkiego czyli czym są hiszpańskie tapas

W małym początek wielkiego czyli czym są hiszpańskie tapas

Małe, fantazyjne, pachnące, ciągnące się, chrupiące, rozpływające się w ustach, wypchane warzywami, owocami morza, doskonałymi wędlinami lub serami, serwowane na zimno lub ciepło, w formie kanapeczek, szaszłyków czy mini-zapiekanek… ach, na samą myśl o nich mam ochotę wrócić na hiszpańskie wybrzeże. Pyszne  tapas, obok flamenco, sjesty, sangrii, paelli czy cavy na stałe wpisały się w element hiszpańskiej kultury. Trudno wyobrazić sobie poznanie prawdziwej Hiszpanii bez wizyty w jednym z barów serwujących tapas, które w towarzystwie wina czy piwa zabierają smakoszy w ekscytującą podróż po lokalnych smakach. I kiedy kelner zacznie ustawiać na Twoim stoliku małe talerzyki z najbardziej wymyślnymi  przekąskami, gwarantuję Ci, że czeka Cię fantastyczna przygoda pełna niekontrolowanych okrzyków zachwytu, przez którą zapamiętasz pobyt w Hiszpanii na zawsze. Wyjścia na tapas dla Hiszpanów to dobry pretekst do spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Małe, lekkie przekąski są idealnym dodatkiem do długich rozmów, a czas przy nich płynie wyjątkowo miło. A kiedy spróbują już wszystkich tapas w jednym barze, idą do kolejnego,  a potem do następnego i następnego, nierzadko wędrując od baru do baru aż do samego rana…nie miałabym nic przeciwko, aby ową kulinarną i jakże „pyszną” tradycję zaszczepić w polskiej kulturze ;)

TORTILLA DE PATATAS

Ziemniaczana tortilla to klasyka hiszpańskiej kuchni – smażony na oleju lub oliwie omlet z jaj, ziemniaków i cebuli, choć niezwykle prosty, smakuje doskonale. Podawany na ciepło na obiad, śniadanie lub kolację stanowi nierzadko główny posiłek, serwowany na zimno w kawałkach jest najbardziej popularnym hiszpańskim „tapas”.  Tortille w barach podaje się na setki sposobów – wzbogacone chorizo, szpinakiem, szparagami, papryką czy bobem, udekorowane sałatami zachwycają nie tylko podniebienie, ale i oko. Swoją przygodę z tapas najlepiej zacząć właśnie od niej – wszak tortilla española to obok paelli prawdziwa królowa hiszpańskiej kuchni!

 

tortilla de patatas 

CROQUETAS DE JAMON

Nic nie pasuje lepiej do białego wina czy piwa niż te małe krokieciki, które łatwo wziąć do ręki, zamoczyć w sosie i schrupać „na raz”. Wypchane delikatną masą z dojrzewającej szynki serrano, cebulki, beszamelu, otoczone przepyszną, chrupiącą panierką i podawane w towarzystwie sosu alioli uzależniają wyjątkowo szybko. Nic w tym dziwnego, w tych małych krokietach kryje się prawdziwa eksplozja smaku i absolutnie nie można ich pominąć podczas podróży po Półwyspie Iberyjskim. 

PATATAS BRAVAS

Patatas Bravas to dowód na to, że siła tkwi w prostocie. Nierówne kostki z białych ziemniaków, usmażone na oleju i podawane z pikantnym, pomidorowym lub paprykowym sosem potrafią skraść podniebienie już po pierwszym spróbowaniu. „Pazura” ziemniakom dodaje oczywiście sos – zrobiony z oliwy, wędzonej i ostrej papryki, cebuli, czosnku i liści laurowych może być nie tylko smakową ucztą, ale i prawdziwym wyzwaniem ;) No cóż, ten „mocny” ziemniaczano-paprykowy akcent na pewno stanie się miłym, hiszpańskim wspomnieniem więc zamówić PATATAS BRAVAS po prostu trzeba. 

CALAMARES A LA ROMANA

Calamares a la romana to nic innego, jak kalmary w tempurze – świeże, dokładnie oczyszczone, pokrojone w krążki, maczane są w lejącym się cieście, smażone na głębokim oleju i podawane z sosem alioli.  Prosto i pysznie! Jedzone w którymś z nadmorskich tapas barów, w połączeniu z widokiem na jedną ze skalistych zatoczek, o które rozbijają się lazurowe wody Morza Śródziemnego nie mają sobie równych. Calamares a la romana wpisz koniecznie na swoją listę absolutnego „must” w Hiszpanii.

 

tapas

PAN CON TOMATE

Pan con tomate to kolejna nieskomplikowana, katalońska przekąska, którą z łatwością można przygotować także w domu, choć wiadomo, w gwarnym, hiszpańskim tapas barze spakuje zupełnie inaczej ;) Wystarczy opiec pajdę chleba, natrzeć go świeżym czosnkiem i soczystymi pomidorami, oblać oliwą i posypać solą – łatwe i zaskakująco dobre! W Hiszpanii dokłada się jeszcze szynkę serrano, anchois, kawałki sera czy kiełbaskę chorizo. Ten popularny tapas zamówić można niemal w każdym hiszpańskim barze, nierzadko podawane są tylko składniki tak, by można było przygotować „pan” samemu.

 

To oczywiście nie wszystkie przekąski, jakie zamówić możesz w hiszpańskich tapas barach. Smażony bób, kiełbaski chorizo w cydrze, kaszanka, nadziewane papryczki, oliwki, kanapeczki, smażone pieczarki, pikantne krewetki, plastry szynki serrano, małe szaszłyki banderillas - lista pomysłów na tapas Hiszpanom się nie kończy. Daj się koniecznie porwać kulinarnej przygodzie z tapas w roli głównej, a gwarantuję, że pokochasz Hiszpanię na zawsze! 

 

Jeśli masz ochotę na spróbować tych małych, kulinarnych dzieł sztuki, odwiedź koniecznie jeden z naszych campingów w Hiszpanii!

tapas hiszpania

 

 
 

Zobacz również

Zostaw komentarz

 

Ostatnie wpisy

10 powodów, dla których warto wybrać camping zamiast hotelu

Wakacje na campingu bez wątpienia mają to „coś”. Smakują wolnością, swobodą, beztroską, pachną lasem rozciągającym się z tyłu campingowego domku, kolacją przygotowywaną na grillu, świeżymi owocami kupionymi na targu, zachwycają cała paletą dźwięków natury, śmiechem dzieci, szumem pobliskiej plaży i przyciągają co roku jak magnes, dając nieograniczone możliwości i całą paletę doznań. Wystarczy raz doświadczyć campingowej sielanki, by przepaść na dobre. Bo jak porównać śniadanie na tarasie mobile home’u pod rozłożystymi palmami do głośnej, hotelowej restauracji? Jak nie pokochać leżaka przed domkiem i wieczornego oglądania gwiazd z lampką wina w towarzystwie najbliższych? Jak nie zostać prawdziwym fanem biegania boso po trawie, wsłuchiwania się w śpiew ptaków każdego poranka, czytania książek przed własnym mobile home’em w przyjemnym cieniu drzew? 

Dolina Loary - campingi, zamki i wino!

Zamki nad Loarą są jedną z najpopularniejszych francuskich atrakcji. Nic dziwnego! W Dolinie Loary znajduje się ponad 300 zamków i pałaców.  Dodatkowo czekają tu na Was wspaniałe wina (polecamy odwiedzenie paru lokalnych winnic), urocze małe wioski, historyczne miasta, zielone ogrody i piękne trasy rowerowe (najpopularniejsza- La Loire à Vélo, biegnie wzdłuż rzeki od Cuffy do Saint-Brevin-les-Pins). Dolina Loary nazywana „Ogrodem Francji” słynie też z pysznych warzyw i owoców, takich jak szparagi, jabłka czy truskawki oraz doskonałej kuchni. Le Val de Loire to nie tylko idealne miejsce na relaksujące wakacje połączone ze zwiedzaniem- nasi klienci lubią też zatrzymywać się tu na parę dni w drodze na camping nad Atlantykiem. Sprawdźcie nasze pomysły na nocleg w Dolinie Loary!

Wakacje z dzieckiem na kempingu

Co dzieci kochają najbardziej? Swobodę, przestrzeń, słońce i wodę! Poznawanie świata to fantastyczna przygoda, zwłaszcza jeśli można go doświadczać wszystkimi zmysłami. Kemping to prawdziwy raj dla małych amatorów wrażeń i szalonej zabawy. Można tu własnymi stopami poczuć rosę na trawie, przesypywać bez końca drobny piasek na plaży, zachwycić się zieloną jaszczurką na kamieniu, zebrać bukiet letnich kwiatów dla mamy, oddać się tańcu na wieczornych animacjach czy poznać wielką sztukę jazdy na rowerze. Dzień na kempingu to prawdziwa eksplozja niezapomnianych doznań, emocji, kolorów, smaków i dźwięków natury. 

W małym początek wielkiego czyli czym są hiszpańskie tapas

Małe, fantazyjne, pachnące, ciągnące się, chrupiące, rozpływające się w ustach, wypchane warzywami, owocami morza, doskonałymi wędlinami lub serami, serwowane na zimno lub ciepło, w formie kanapeczek, szaszłyków czy mini-zapiekanek … ach, na samą myśl o tych pysznych przekąskach mam ochotę wrócić na hiszpańskie wybrzeże. Pyszne  tapas, obok flamenco, sjesty, sangrii, paelli czy cavy na stałe wpisały się w element hiszpańskiej kultury. Trudno wyobrazić sobie poznanie prawdziwej Hiszpanii bez wizyty w jednym z barów serwujących tapas, które w towarzystwie wina czy piwa zabierają smakoszy w ekscytującą podróż po lokalnych smakach.

Piłka nożna, jedzenie i niedokończona bazylika. Viva Barcelona!

Fenomenalne jedzenie, niepowtarzalny klimat i boska pogoda. Barcelona kusi, intryguje i fascynuje, a co roku odwiedza ją około 8 milionów turystów. Miasto można zwiedzać praktycznie przez cały rok. Nawet jeśli odwiedziliście Barcelonę sto razy, to zapewniamy cię, że za sto pierwszym znajdziesz w niej coś nowego!

Moje wakacje na kempingu Playa Montroig w Hiszpanii

Zastanawiając się nad wyborem kempingu na zeszłoroczne wakacje mieliśmy mały dylemat. Czy znów wrócić do naszych ukochanych Włoch czy tym razem spędzić je w innym kraju? Po krótkiej naradzie rodzinnej, zapadła decyzja, że tym razem pojedziemy do Hiszpanii na kemping Playa Montroig na wybrzeżu Costa Dorada. Rezerwacja została zrobiona i jedyne co nam pozostało to odliczanie dni do naszego wyjazdu w lipcu.

5 najlepszych campingów w Hiszpanii

Niekończące się piaszczyste plaże, gorące słońce, zabytki Barcelony i przepyszne tapas serwowane w towarzystwie chłodnej sangrii….. Czy jak my, marzycie o wakacjach w Hiszpanii? Jeśli tak, to przygotowaliśmy dla Was małą ściągę z naszymi najlepszymi campingami! Ceny campingów w Hiszpanii są wyjątkowo korzystne i na pewno każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie! Camping na Costa Dorada, camping na Costa Brava… Nawet na hasło: „camping Barcelona” będziemy mogli zaproponować Wam parę ośrodków położonych wyjątkowo blisko tego wspaniałego miasta. Ale na razie skupmy się na naszej starannie przygotowanej liście - oto najlepsze, najchętniej przez Was wybierane pola kempingowe w Hiszpanii!

Wakacje na Costa Verde - co zobaczyć?

Dziś zabieramy Was na zachodnie wybrzeże Półwyspu Iberyjskiego i pokażemy, jak spędzić czas  na Costa Verde. Wybierzcie wakacje na campingu Playa Joyel, a do Waszej dyspozycji będą piękne piaszczyste plaże, klimatyczne nadmorskie kurorty, imponujące muzea, pełne bujnej roślinności parki krajobrazowe  i majestatyczne, górskie widoki. W tych pięknych okolicznościach przyrody spędzicie niezwykłe wakacje i z pewnością naładujecie baterie.