Street Food Barcelony

Jednym z najlepszych sposobów na poznawanie nowego miejsca, zanurzenia się w jego niepowtarzalną atmosferę i wyjątkowość jest skosztowanie lokalnych smaków. I nie mamy tu na myśli wykwintnych restauracji i przyprawiających o zawrót głowy cenami drogich dań, a jedzenie prosto z ulicy, sprzedawane przez prawdziwych mistrzów regionalnych smaków w budkach, na straganach czy w food truckach. Street food Barcelony przeżywa właśnie swój największy rozkwit. Na ulicach i bazarach roi się od głośnych sprzedawców oferujących prawdziwe przysmaki z kolorowych kramów, wózków na kółkach czy malutkich, ulicznych barów. Nie zapomnij skorzystać z tej kulinarnej rozkoszy! Zamiast lunchu w restauracji, usiądź pomiędzy mieszkańcami, ciesz ciepłymi promieniami hiszpańskiego słońca i oddaj się prawdziwemu zapomnieniu kosztując smaki, które nie mają sobie równych! Po dniu pełnym zwiedzania czy godzinach spędzonych na plaży, nie ma nic lepszego niż chłodny drink i świeże, katalońskie specjały.

Paella

Paella to tradycyjna potrawa, która wprawdzie powstała w Katalonii, jednak obecnie podawana jest w całym kraju. Przygotowana na setki sposobów z ryżu, mięsa lub owoców morza (nigdy razem!), warzyw i aromatycznych przypraw z szafranem na czele, zaskakuje bogactwem smaków i zapachów. Swoją nazwę wzięła się od słowa „paella”, które oznacza naczynie do smażenia potrawy. Kulinarną przygodę z Katalonią rozpocznij koniecznie od tego właśnie dania – to smak prawdziwej Hiszpanii! 

Patatas Bravas

Sekret najlepszych potraw tkwi w ich prostocie! Nieregularne kostki smażonych ziemniaków polane gęstym, pikantnym pomidorowym lub paprykowym sosem to jedne z najpopularniejszych, hiszpańskich tapas. Można je jeść zarówno jako przekąskę lub jako dodatek do głównego dania. Z kiełbaskami merguez, chorizo, pieczoną rybą czy kurczakiem smakuje naprawdę doskonale. Gdybyście mieli ochotę zabrać trochę hiszpańskich smaków do domu, w supermarketach znajdziecie gotowe sosy, którymi polewa się smażone ziemniaki.

Churros

Churrosy czyli hiszpańskie pączki to długie, słodkie, przygotowywane z parzonego ciasta przysmaki, smażone w głębokim tłuszczu, obsypane obficie cukrem i maczane w gęstej czekoladzie. Mniam! Kiedyś ulubiona przekąska hiszpańskich pasterzy (nic nie krzepi tak jak cukier;)), dziś ulubione słodkości zarówno mieszkańców, jak i przyjezdnych. Jedzone na ciepło, popijane kawą na jednym ze skwerków Barcelony są prawdziwą ucztą, której pomimo sporej ilości kalorii po prostu nie można sobie odmówić! 

Churros Barcelona

Bocadillos

Bocadillos to świeża, tania i wyjątkowo smaczna kanapka przygotowana z hiszpańskiej bagietki, szynki lub kurczaka, sera i polana obficie majonezem, aioli lub pomidorowym sosem. Kup jedną z nich na ulicy, do tego wybierz butelkę piwa Estrella i udaj się do portu lub na plażę – gwarantujemy chwile pełne niezapomnianych uniesień 😉

Bocadillos

Szynka iberyjska

Jamón ibérico to najwyższej klasy szynka o głębokim, złożonym smaku i wyjątkowym aromacie. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza utwardzaniu przez okres nawet czterech lat! To jedna z najbardziej popularnych hiszpańskich przekąsek – ułożone na talerzu plastry szynki podawane np. z musującym winem Cava spotkać można niemal w każdym tapas barze. Kupując ten przysmak nie zapomnij zapytać sprzedawcę o sposób wytwarzania oraz o jej rodzaje – Hiszpanie uwielbiają snuć opowieści o jamón ibérico 🙂

Carillo

Gulasz z policzków wołowych to rozpływające się w ustach, dobrze przyprawione mięso, duszone w sosie, który najlepiej zebrać z talerza świeżym chlebem i popić czerwonym winem. To syte danie jest idealną propozycją po wyczerpującym dniu spędzonym na spacerach po Barcelonie – gwarantujemy, że na drugi dzień będziecie mieć znowu ochotę na kolejny talerz carillo.

Tortilla de patatas

Hiszpańska tortilla to gruby, jajeczny omlet pełen ziemniaków i cebuli. Czasami dodaje się do niego również szpinak, krewetki, pieczarki czy paprykę. Podawany w całości lub w kawałkach, na zimno lub na ciepło jest świetną przekąską o każdej porze dnia. Klasyczna, chłopska tortilla została szczegółowo opisana w Don Kichocie. Ta ulubiona potrawa Sancho Pansy dziś jest obowiązkowym punktem kulinarnej podróży po Hiszpanii.

To oczywiście nie wszystkie przekąski, jakich możecie skosztować na ulicach Barcelony. Jeśli jednak chcecie, aby stolica Katalonii skradła Wam serca na zawsze (najlepsza droga to wszak ta przez żołądek!), spróbujcie chociażby tych najbardziej popularnych. Głębia smaków i bogactwo aromatów w połączeniu z niepowtarzalnym klimatem miasta to najlepszy sposób, by zapamiętać je na długo. Bawcie się pysznie! 

Campingi blisko Barcelony znajdziecie tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.