Rodzinny grill na campingu

5 dań na grilla inspirowanych Europą

Autorka:

Aleksandra

1. Pieczony camembert - Francja

Francuzi jak i Polacy- uwielbiają grillować! Ser camembert to jeden z emblematów francuskiej kuchni. Jego nazwa pochodzi od miejscowości w Normandii i to właśnie ten region Francji uważany jest za ojczyznę camemberta. Ten ser pleśniowy z niezwykle miękką i delikatną skórką będzie świetnie smakował ugrillowany. Najlepiej na kilka godzin wcześniej włożyć go do prostej marynaty – wystarczy oliwa z oliwek, sól, papryka słodka w proszku i odrobina suszonego rozmarynu. Możecie dodać również odrobinę orzechów – świetnie tu będą pasować orzechy włoskie. Do grillowanego sera dodajcie odrobinę konfitury żurawinowej i rozkoszujcie swoje podniebienie francuską ucztą. Bon appétit!

A jeżeli camembert z grilla tak Wam zasmakuje, że chcielibyście spróbować autentycznego sera we Francji, sprawdźcie koniecznie nasze campingi.

2. Makrela z grilla - Chorwacja

Niewiele krajów może poszczycić się taką różnorodnością ryb jak Chorwacja. To właśnie ryby i owoce morze stanowią podstawę chorwackiej kuchni. Jedną z popularnych tam ryb jest skuša – w Polsce znana jako makrela. Idealnie będzie się ona nadawać się do przemycenia smaków znad Adriatyku na grillu. Przygotowanie takiej ryby jest bardzo proste, chociaż należy zacząć je nieco wcześniej od daty planowanej uczty. Najlepiej smakować będzie ryba, która marynowała się kilka godzin (a najlepiej całą noc) w oliwie z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół – rozmarynu i szałwii. Po zamarynowaniu jest gotowa, by wrzucić ją na ruszt. Jako dodatek do makreli proponujemy ziemniaki (również z grilla) lub chrupiącą bagietkę.

Skuszeni smakami, wakacje w Chorwacji możecie zarezerwować na naszej stronie.

3. Grillowane patatas bravas - Hiszpania

Patatas bravas, czyli pokrojone w kostkę chrupiące ziemniaki podawane z ostrym sosem. To jedne z najbardziej popularnych hiszpańskich tapas. Danie z pozoru bardzo proste i niewyszukane – ale właśnie w prostocie kryje się jego siła i sprawia, że przy każdej wizycie w hiszpańskich barach, chce się próbować patatas bravas znowu i znowu. W wersji tradycyjnej ziemniaki smażone są w głębokim tłuszczu, lecz z powodzeniem można przygotować je na grillu. Obrane ziemniaki należy wcześniej odrobinę podgotować, tak, aby stały się delikatnie miękkie, ale wciąż jędrne, a później pokroić w większą kostkę. Nie musicie tu być precyzyjni, im nieregularne kształty czynią je bardziej wyjątkowymi. Przed włożeniem na ruszt posmarujcie je oliwą z oliwek – przydatny będzie tu silikonowy kuchenny pędzelek, po czym oprószcie solą i na grilla! Pieką się one niezwykle szybko, wystarczy 2 minuty z każdej strony. Pieczone ziemniaki koniecznie podajcie z sosami z naszych propozycji.

Hiszpańskie tapas to coś więcej niż tylko przekąski, to niepowtarzalny element kultury – połączenie wyśmienitych smaków, słońca, wina, rozmów i wspomnień z cudownych wakacji. Spróbujcie sami, wybierając się na campingi w Hiszpanii.

4. Europejskie sosy

Tylko ketchup i musztarda? Tutaj również przyda się trochę urozmaicenia. Zachęcamy do spróbowania tych łatwych w przygotowaniu sosów, które sprawią, że nawet zwyczajna kiełbasa nabierze odrobiny pikanterii.

Aioli – za miejsce pochodzenia tego sosu uważa się Prowansję, choć popularny jest również w innych krajach śródziemnomorskich. Ma on bardzo długa tradycję, pierwsze wzmanki o nim pochodzą ze starożytnego Rzymu. Ai, czyli czosnek, oli, czyli oliwa. I to te dwa składniki stanowią jego bazę. Potrzebne będzie jeszcze żółtko jaja, sok z cytryny, sól i pieprz i wyśmienity sos gotowy.

Mojo verde – sos wywodzący się z wysp kanaryjskich. Najczęściej stanowi dodatek do papas arrugadas, czyli ziemniaków gotowanych ze skórką w wodzie z solą morską, ale świetnie sprawdzi się do innych dań z ziemniaków – np patatas bravas lub takich pieczonych w ognisku, ale także do innych dań z grilla. Jego składniki to: świeża kolendra i pietruszka, czosnek, zielona papryczka chilli, oliwa, kumin i ocet winny. Uwaga! To propozycja dla miłośników ostrych smaków!

Marinara – ten włoski sos kojarzy się wam wyłącznie z pizzą lub spaghetti? Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla jako zamiennik ketchupu. Składniki sosu to pomidory – jeżeli macie możliwość użycia świeżych aromatycznych pomidorów – śmiało! Sos będzie jeszcze pyszniejszy, jednak poza sezonem ratują nas pomidory z puszki. Do tego jeszcze cebula, czosnek, oliwa z oliwek i oczywiście suszone zioła – bazylia oraz oregano.

5. Carpaccio z buraka - Włochy

Carpaccio to tradycyjna przystawka kuchni włoskiej, składająca się z cienko pokrojonego surowego mięsa, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, z dodatkiem sałaty i sera np. parmezanu. My proponujemy Wam dzisiaj nieco inną wersję – carpaccio z buraka. Jeśli szukasz inspiracji na sałatkę na grilla, to będzie to strzał w dziesiątkę. Buraki są niezwykle zdrowe, obfitują w witaminę c, są też dobrym źródłem kwasu foliowego i pomagają normować poziom cholesterolu. Przygotowanie ich w formie carpaccio to świetny pomysł, by przemycać więcej tych bardzo zdrowych warzyw w codziennej diecie i zachęcić do ich zjedzenia także dzieci! Z lekko słodkawym smakiem buraków idealnie skomponuje się słony kozi ser np. feta. Jeszcze tylko rukola, garść orzechów włoskich, pieprz, sól oraz sok z cytryny (możesz też użyć octu balsamicznego lub z czerwonego wina) i włoskie wakacje na talerzu gotowe!

Takich dań jak carpaccio, pizza czy lasagne nie trzeba nikomu przedstawiać, jednak kuchnia włoska oferuje jeszcze wiele nieodkrytych smaków, a najlepiej spróbować ich przyrządzonych przez lokalnych szefów kuchni w malowniczych włoskich miasteczkach. Sprawdź nasze campingi we Włoszech.

Daliście się skusić naszym propozycjom? A może macie własne sprawdzone nietypowe dania z grilla? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.