W małym początek wielkiego, czyli czym są hiszpańskie tapas

Małe, fantazyjne, pachnące, ciągnące się, chrupiące, rozpływające się w ustach, wypchane warzywami, owocami morza, doskonałymi wędlinami lub serami, serwowane na zimno lub ciepło, w formie kanapeczek, szaszłyków czy mini-zapiekanek… ach, na samą myśl o nich mam ochotę wrócić na hiszpańskie wybrzeże.

Pyszne tapas, obok flamenco, sjesty, sangrii, paelli czy cavy na stałe wpisały się w element hiszpańskiej kultury. Trudno wyobrazić sobie poznanie prawdziwej Hiszpanii bez wizyty w jednym z barów serwujących tapas, które w towarzystwie wina czy piwa zabierają smakoszy w ekscytującą podróż po lokalnych smakach. I kiedy kelner zacznie ustawiać na Twoim stoliku małe talerzyki z najbardziej wymyślnymi przekąskami, gwarantuję Ci, że czeka Cię fantastyczna przygoda pełna niekontrolowanych okrzyków zachwytu, przez którą zapamiętasz pobyt w Hiszpanii na zawsze. Wyjścia na tapas dla Hiszpanów to dobry pretekst do spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Małe, lekkie przekąski są idealnym dodatkiem do długich rozmów, a czas przy nich płynie wyjątkowo miło. A kiedy spróbują już wszystkich tapas w jednym barze, idą do kolejnego, a potem do następnego i następnego, nierzadko wędrując od baru do baru aż do samego rana…nie miałabym nic przeciwko, aby ową kulinarną i jakże „pyszną” tradycję zaszczepić w polskiej kulturze 😉

Tortilla de patatas

Ziemniaczana tortilla to klasyka hiszpańskiej kuchni – smażony na oleju lub oliwie omlet z jaj, ziemniaków i cebuli, choć niezwykle prosty, smakuje doskonale. Podawany na ciepło na obiad, śniadanie lub kolację stanowi nierzadko główny posiłek, serwowany na zimno w kawałkach jest najbardziej popularnym hiszpańskim „tapas”. Tortille w barach podaje się na setki sposobów – wzbogacone chorizo, szpinakiem, szparagami, papryką czy bobem, udekorowane sałatami zachwycają nie tylko podniebienie, ale i oko. Swoją przygodę z tapas najlepiej zacząć właśnie od niej – wszak tortilla española to obok paelli prawdziwa królowa hiszpańskiej kuchni!

Croquetas de jamon

Nic nie pasuje lepiej do białego wina czy piwa niż te małe krokieciki, które łatwo wziąć do ręki, zamoczyć w sosie i schrupać „na raz”. Wypchane delikatną masą z dojrzewającej szynki serrano, cebulki, beszamelu, otoczone przepyszną, chrupiącą panierką i podawane w towarzystwie sosu alioli uzależniają wyjątkowo szybko. Nic w tym dziwnego, w tych małych krokietach kryje się prawdziwa eksplozja smaku i absolutnie nie można ich pominąć podczas podróży po Półwyspie Iberyjskim.

Patatas bravas

Patatas bravas to dowód na to, że siła tkwi w prostocie. Nierówne kostki z białych ziemniaków, usmażone na oleju i podawane z pikantnym, pomidorowym lub paprykowym sosem potrafią skraść podniebienie już po pierwszym spróbowaniu. „Pazura” ziemniakom dodaje oczywiście sos – zrobiony z oliwy, wędzonej i ostrej papryki, cebuli, czosnku i liści laurowych może być nie tylko smakową ucztą, ale i prawdziwym wyzwaniem 😉 No cóż, ten „mocny” ziemniaczano-paprykowy akcent na pewno stanie się miłym, hiszpańskim wspomnieniem więc zamówić PATATAS BRAVAS po prostu trzeba.

Calamares a la romana

Calamares a la romana to nic innego, jak kalmary w tempurze – świeże, dokładnie oczyszczone, pokrojone w krążki, maczane są w lejącym się cieście, smażone na głębokim oleju i podawane z sosem alioli. Prosto i pysznie! Jedzone w którymś z nadmorskich tapas barów, w połączeniu z widokiem na jedną ze skalistych zatoczek, o które rozbijają się lazurowe wody Morza Śródziemnego nie mają sobie równych. Calamares a la romana wpisz koniecznie na swoją listę absolutnego „must” w Hiszpanii.

Pan con tomate

Pan con tomate to kolejna nieskomplikowana, katalońska przekąska, którą z łatwością można przygotować także w domu, choć wiadomo, w gwarnym, hiszpańskim tapas barze spakuje zupełnie inaczej 😉 Wystarczy opiec pajdę chleba, natrzeć go świeżym czosnkiem i soczystymi pomidorami, oblać oliwą i posypać solą – łatwe i zaskakująco dobre! W Hiszpanii dokłada się jeszcze szynkę serrano, anchois, kawałki sera czy kiełbaskę chorizo. Ten popularny tapas zamówić można niemal w każdym hiszpańskim barze, nierzadko podawane są tylko składniki tak, by można było przygotować „pan” samemu.

To oczywiście nie wszystkie przekąski, jakie zamówić możesz w hiszpańskich tapas barach. Smażony bób, kiełbaski chorizo w cydrze, kaszanka, nadziewane papryczki, oliwki, kanapeczki, smażone pieczarki, pikantne krewetki, plastry szynki serrano, małe szaszłyki banderillas – lista pomysłów na tapas Hiszpanom się nie kończy. Daj się koniecznie porwać kulinarnej przygodzie z tapas w roli głównej, a gwarantuję, że pokochasz Hiszpanię na zawsze!

Jeśli masz ochotę na spróbować tych małych, kulinarnych dzieł sztuki, odwiedź koniecznie jeden z campingów w Hiszpanii!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.